BMHK folder 2021

Wel of niet meedoen

stap 2
Wel of niet meedoen
U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn.

Meedoen

In uw uitnodigingsbrief staat wat u moet doen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook leest u hoe het onderzoek gaat. 

Niet of later meedoen

Als u zwanger bent of net bevallen kunt u beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Tijdens de zwangerschap kan het onderzoek soms leiden tot ongemakken zoals bloedverlies. Als u geen klachten heeft, dan kunt u het beter uitstellen tot na de zwangerschap. Vanaf 6 weken na de bevalling kunt u weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek met een uitstrijkje of de zelfafnameset. Er zijn ook andere medische redenen om (nog) niet mee te doen. Bijvoorbeeld wanneer uw baarmoederhals is verwijderd. Bij twijfel, adviseren we u te overleggen met uw huisarts.

  • Later meedoen of afmelden?
    U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn. We verwerken uw afmelding anoniem: uw naam wordt niet gebruikt.
  • Heeft u zich om een niet-medische reden afgemeld en u wilt u later toch weer meedoen?
    Dat is mogelijk. U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek of neem contact op met de informatielijn.

Bij klachten naar huisarts

Heeft u klachten zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

 

 

Veelgestelde vragen

Ja, dat kan. We kunnen u afmelden, zodat u in de toekomst geen uitnodiging meer voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ontvangt. U kunt zich afmelden via Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website met uw DigiD. Ook kunt ook contact opnemen met de informatielijn. Dan ontvangt u een afmeldformulier. Om u definitief af te melden hebben wij uw handtekening nodig.

Ja, dat kan. Neem contact op met de informatielijn. Zij kunnen u een nieuwe uitnodiging opsturen.

Nee dat kan niet. Als er bloed in het uitstrijkje of de zelfafnameset zit, kan het niet goed beoordeeld worden.

Transmannen en transvrouwen die op basis van lichamelijke kenmerken en leeftijd in aanmerking komen voor de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker (en/ of borstkanker), kunnen hieraan (blijven) deelnemen. Op de website van het RIVM leest u hoe de deelname aan de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker voor transgenders geregeld is.

Als u zwanger bent of net bevallen kunt u beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Een uitstrijkje tijdens de zwangerschap kan soms leiden tot ongemakken zoals bloedverlies en als u geen klachten heeft, dan kunt u het beter uitstellen tot na de zwangerschap.
Heeft u klachten, zoals ongewone afscheiding of bloedingen vlak na seks, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan dan een uitstrijkje maken. Dit kan ook tijdens de zwangerschap en is niet schadelijk.

Vanaf 6 weken na de bevalling kunt u weer een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek.

Bij twijfel overlegt u met de huisarts. Wilt u later meedoen of zich afmelden? Ga dan naar Mijn Bevolkingsonderzoek en log in met uw DigiD. 

Vanaf 6 weken na een miskraam kunt u weer een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek. Heeft u hier vragen over? Overleg dan u met de huisarts.

Vanaf 6 weken na een abortus kunt u weer een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek. Heeft u hier vragen over? Overleg dan u met de huisarts.

De kans op HPV hangt samen met o.a. leeftijd, seksueel gedrag en vaccinatie. De precieze kans kunnen we niet aangegeven, dit wordt de komende jaren verder onderzocht.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen de HPV typen 16 en 18. Dit zijn de twee typen van HPV die de meeste gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Ook zijn er nog andere typen HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Lees hier meer.  

Zonder de HPV-vaccinatie raken ongeveer 8 op de 10 mannen en vrouwen in hun leven een keer besmet met HPV. Jongere vrouwen zijn vaker besmet met HPV dan oudere vrouwen.

Nee. Vanaf 6 weken na de zwangerschap kunt u de zelfafnameset gebruiken.

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.