Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Oost Gelderland, Overijssel

Wel of niet meedoen

Bent u tussen de 30 en 60 jaar? U ontvangt elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door het vroeg ontdekken van afwijkingen is de kans groter dat behandeling succes heeft.

Kiezen
U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek.

Vanaf begin 2017 start het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Heeft u een uitnodigings- of herinneringsbrief gedateerd uit 2016 of daarvoor? Deze kunt u niet meer gebruiken. Vanaf 1 december 2016 is het niet meer mogelijk om bij uw huisarts een uitstrijkje te laten maken met uw oude uitnodiging of herinnering voor het bevolkingsonderzoek.

U kunt weer meedoen vanaf het moment dat het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in 2017 in uw regio is gestart. Vanaf 2017 kunt u contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Oost om een nieuwe uitnodiging te ontvangen voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek.

Wanneer niet deelnemen?
Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is niet meer nodig als uw baarmoeder inclusief de baarmoederhals is verwijderd. Twijfelt u? Vraag uw huisarts om meer informatie.

Wanneer het onderzoek uitstellen?
U kunt geen uitstrijkje laten maken als u:


  • Ongesteld bent. Houd hier rekening mee als u een afspraak maakt. 

  • Zwanger bent of net bevallen. Geef uw (uitgerekende) bevallingsdatum aan ons door. Ongeveer 6 maanden na de opgegeven datum ontvangt u een nieuwe uitnodiging. 

  • Als u in de laatste 12 maanden al een uitstrijkje heeft laten maken. Wanneer er geen afwijkingen zijn gevonden, hoeft u niet mee te doen. U ontvangt na 5 jaar weer een uitnodiging.
 


Wel of niet meedoen?
Lees meer op de website van het RIVM